‘Hoe krijg ik talentmanagement op de agenda, hoe kan ik het belang van talentmanagement benadrukken?’’

Van nature zijn wij geneigd om nieuwe ideeën of aanpassingen op werkwijzen in eerste instantie af te wijzen. Mensen houden nu eenmaal niet van veranderen. Veranderen kost energie, en ons brein is er van nature op gericht om zo energiebesparend mogelijk bezig te zijn.

Dus als je een reactie in het management of bij medewerkers hoort als: ”Wat een onzin, talentmanagement, is typisch weer zo’n hype, doen we niet aan mee”… Is heel normaal.

Maar wanneer je weet wat de voordelen van het invoeren van talentmanagement zijn (minder verloop, minder ziekteverzuim, mensen die met meer plezier werken en tot ontplooiing komen dan is het logisch dat je wilt weten hoe je het belang van het invoeren van talentmanagement kunt benadrukken.

Maak gebruik van de breinwetten

Omdat ons brein graag zelf ergens over wil beslissen, en dan ook nog alleen wanneer we de relevantie van iets inzien, zit daar ‘het geheim’.

Doorloop de onderstaande stappen:

  1. Onderzoek welke van de genoemde voordelen in jouw organisatie het snelst het meeste rendement oplevert.
  2. Verzamel zoveel mogelijke feiten en cijfers die dit onderbouwen.
  3. Bereken de voordelen om naar keiharde euro’s besparing die het kan opleveren.
  4. Presenteer dit in het MT en stel vooral veel vragen over datgene wat je uitgezocht hebt. Maak gebruik van het feit dat veel mensen ‘op gevoel’ antwoorden en kom daarna met jouw feiten (dat heeft te maken met de breinwet ‘relevantie’).
  5. Nu de feiten bekend zijn, moet actie ondernomen worden. Daarbij heb je twee mogelijkheden:
    1. Vertel over talentmanagement en bedenk vooraf voor ieder voordeel twee mogelijke oplossingen. Laat daaruit kiezen (dat is het stimuleren van zelfbeschikking, belangrijke breinwet). Of
    2. laat het MT zelf bedenken welke oplossingen er zijn om die voordelen te benutten. Als het niet spontaan gebeurt, opper dan talentmanagement als optie.

Tip: Ga vooral geen presentatie houden over talentmanagement vóór iedereen beseft dat er kansen blijven liggen. Kansen om het rendement van de organisatie stevig te verbeteren! Nogmaals: enthousiasme van jouw kant roept meestal eerst weerstand op. Dus verlies daar geen energie aan.

Hulp nodig om de voordelen om te zetten in euro’s of om het MT over te halen? Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.