10 tips om breinvriendelijk te communiceren

Leuk dat je interesse hebt om te leren Breinvriendelijk te communiceren!

In de praktijk blijkt dat de meeste communicatieproblemen ontstaan omdat jouw brein en het brein van je gesprekspartner(s) niet op dezelfde wijze ‘gevuld” is. Dus jouw waarheid is in de ogen van de ander niet de waarheid. Daardoor komen er gevoelens vrij die jij mogelijk helemaal niet zo bedoeld hebt met alle gevolgen van dien.

Gelukkig zijn er tips om bovenstaande te voorkomen. Gebaseerd op neuro wetenschappelijk onderzoek. De laatste 15 jaar is er meer kennis opgedaan over de werking van het menselijk brein. Die is verzameld en voorzien van ‘hoe dan?’ door de oprichters van Sparkwise. Dit heeft geleid tot de Neural Cause & Effect-methode (NCE). Daaruit komen deze tips voort:

  1. Respecteer de breinwet van de intrinsieke motivatie, leg niks op! (“u moet”) maar maak ze enthousiast door voordelen te benoemen waardoor ze “zelf willen”.
  1. Vermijd waardeoordelen in de boodschap, benoem alleen feiten en gevolgen!
  1. Stuur op de aanmaak van positieve hormonen, zorg voor Dopamine (successen behalen) Serotonine (beloning, iemand prijzen), Oxytocine (echt contact) en Endorfine (maak plezier)
  1. Controleer of jouw boodschap op de juiste manier geïnterpreteerd wordt, spreek je wel ‘dezelfde taal’
  1. Hou rekening met de wet van de zelfbeschikking, zelfs wanneer iemand wil kun je door “je zou moeten” veroorzaken dat de ander NEE gaat denken
  1. Vermijd emotie, voel je die toch? Maak het dan bespreekbaar
  1. Gebruik het principe van de groepsinvloed, laat anderen elkaar beïnvloedden in plaats van dit zelf te doen
  1. Stel meer (positieve) vragen dan antwoorden te geven. “Wat wil je veranderen?” is beter dan “Wat bevalt je niet”.
  1. Stel nooit de “waarom” vraag, de ander ervaart dit meestal als “hoezo, is het niet goed dan?”.
  1. Stel één vraag tegelijkertijd en daarna KOE! (Kaken op elkaar, geef de ander de tijd om een antwoord te bedenken en te geven” in plaats van een tweede vraag af te vuren, of nog erger, zelf antwoorden als keuzemogelijkheden te geven.

Veel succes met breinvriendelijk communiceren!

Problemen met toepassen? Vul dan het onderstaande formulier in: